طوفان در استکان؛ دعوای ریاض و ابوظبی تمام شد؟ / پیام مشترک وزیران سعودی و اماراتی برای نشان دادن اتحاد

طوفان در استکان؛ دعوای ریاض و ابوظبی تمام شد؟ / پیام مشترک وزیران سعودی و اماراتی برای نشان دادن اتحاد

مقامات ارشد عربستان سعودی و امارات متحده عربی روز سه‌شنبه پست‌های مشابهی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده و بر پیوندهای تاریخی نزدیک و «رهبری هوشمندانه» خود تأکید کردند؛ اقدامی که پس از چندین ماه تنش ناشی از شکاف میان این دو پادشاهی حاشیه خلیج فارس صورت می‌گیرد. یک تحلیل‌گر اماراتی تنش‌های اخیر میان ابوظبی و ریاض را با عبارت «طوفان در استکان» توصیف کرد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از رویترز، پست‌های منتشرشده در شبکه اجتماعی ایکس توسط سلمان الدوسری، وزیر اطلاع‌رسانی عربستان، و عبدالله بن محمد حامد، رئیس اداره ملی رسانه‌های امارات، هر دو در ساعت ۷ عصر به وقت ریاض منتشر شدند.

حامد نوشت: «روابط امارات و عربستان، امتدادی از یک تاریخ مشترک و پیوندهای برادرانه ریشه‌دار میان دو ملت برادر است که سرنوشت واحدی آن‌ها را به هم پیوند می‌دهد.»

در پست الدوسری نیز آمده بود: «رابطه میان پادشاهی عربستان و امارات، رابطه‌ای میان دو ملت است که دارای تاریخ و میراث مشترک و رهبری هوشمندانه در هر دو کشور هستند.»

هر دو پست تأکید کردند که رسانه‌ها باید این ابعاد از روابط را منعکس کرده و از تضعیف آن خودداری کنند.

منافع این دو وزنه سنگین خلیج فارس سال‌هاست که در همه زمینه‌ها، از سهمیه‌های نفت گرفته تا مسائل ژئوپلیتیک، دچار واگرایی شده است؛ به‌طوری که این اختلافات اواخر سال گذشته بر سر حمایت آن‌ها از طرف‌های درگیر در جنگ یمن آشکار شد.

این تنش‌ها در نهایت به حمله جوی عربستان به محموله‌ای منجر شد که به گفته ریاض، تجهیزات نظامی امارات برای گروه‌های تحت حمایت ابوظبی در یمن بود.

از آن زمان، حساب‌های کاربری، تحلیل‌گران و برخی سازمان‌های رسانه‌ای پرنفوذ سعودی و اماراتی در شبکه‌های اجتماعی، وارد بحث‌ها و انتقادات بی‌سابقه‌ای علیه یکدیگر شدند.

در ماه مارس، امارات حساب‌های شبکه تلویزیونی العربیه عربستان را در شبکه ایکس مسدود کرد.

واگرایی آن‌ها در جریان تجاوز نظامی آمریکا علیه ایران نیز ادامه یافت؛ جنگی که امنیت خلیج فارس را تهدید کرد و عربستان و امارات اغلب درباره پاسخ مناسب به این مناقشه دیدگاه‌های متفاوتی داشتند.

در ماه مه، امارات از اوپک (گروه تولیدکنندگان نفت که عملاً توسط ریاض رهبری می‌شود) خارج شد.

محمد بهارون، مدیرکل مرکز تحقیقات سیاست عمومی دبی، گفت: «به نظر من آنچه شاهدش بودیم طوفانی در استکان بود. ما پیش از این شرایط بدتری را هم دیده‌ایم، اما هرگز جنبه راهبردی نداشته است.»

او درباره روابط عربستان و امارات افزود: «مطمئنم که هر دو طرف خود را با شرایط تطبیق داده‌اند، اما واقعیت این است که نقاط مشترک ما بسیار بیشتر از نقاط اختلاف ماست.»

مقامات خلیج فارس در هفته‌های اخیر و در مواجهه با حملات ایران و اخیراً تهدیدات حوثی‌های متحد ایران علیه کشتیرانی در دریای سرخ، خواستار اتحاد میان شش عضو شورای همکاری خلیج فارس شده‌اند.

مقامات سعودی به پیام‌های متنی درباره اینکه چه چیزی منجر به انتشار پست‌های روز سه‌شنبه شده است، پاسخی ندادند.

یک ساعت پیش از انتشار پست‌های مقامات ارشد رسانه‌ای، ترکی آل‌الشیخ، از افراد نزدیک و مورد اعتماد محمد بن سلمان (ولیعهد عربستان)، تصویری را در ایکس به اشتراک گذاشت و گفت که این عکس چند روز قبل گرفته شده است.

این عکس، خالد بن سلمان (وزیر دفاع عربستان و برادر ولیعهد) و شیخ منصور بن زاید آل نهیان (معاون رئیس امارات) را نشان می‌داد که دست بر شانه یکدیگر انداخته و لبخند بر لب داشتند.

او در توضیح این عکس نوشت: «عربستان سعودی و امارات: داستان روابط برادرانه و مشارکتی ریشه‌دار.»

انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات، در واکنش به این پست گفت: «تیرها وقتی کنار هم باشند شکسته نمی‌شوند… اما اگر جدا شوند، می‌شکنند.»

۴۲/۴۲

کد مطلب 2250009

  • طلاین
  • طوفان در استکان؛ دعوای ریاض و ابوظبی تمام شد؟ / پیام مشترک وزیران سعودی و اماراتی برای نشان دادن اتحاد

    طوفان در استکان؛ دعوای ریاض و ابوظبی تمام شد؟ / پیام مشترک وزیران سعودی و اماراتی برای نشان دادن اتحاد

  • توصیه الزیدی به ترامپ درباره ایران

    توصیه الزیدی به ترامپ درباره ایران

  • تهدید تند پاکستان علیه یمن: تعرض به هر کشتی با پرچم پاکستان با استفاده از زور پاسخ می‌دهیم / تهدیدها علیه عربستان غیرقابل قبول است

    تهدید تند پاکستان علیه یمن: تعرض به هر کشتی با پرچم پاکستان با استفاده از زور پاسخ می‌دهیم / تهدیدها علیه عربستان غیرقابل قبول است

  • پیام صریح سفیر جدید عراق: ایران در صدر اولویت‌های خارجی بغداد است

    پیام صریح سفیر جدید عراق: ایران در صدر اولویت‌های خارجی بغداد است

  • عون: لبنان تنها زمانی می‌تواند امن باشد که یک کشور با یک ارتش باشد

    عون: لبنان تنها زمانی می‌تواند امن باشد که یک کشور با یک ارتش باشد

  • برجام سعودی؟ چراغ سبز ترامپ به غنی‌سازی توسط عربستان / نیویوک‌تایمز: اسرائیل نگران است که بن سلمان به سمت سلاح هسته‌ای برود

    برجام سعودی؟ چراغ سبز ترامپ به غنی‌سازی توسط عربستان / نیویوک‌تایمز: اسرائیل نگران است که بن سلمان به سمت سلاح هسته‌ای برود

  • تهدید تند پاکستان علیه یمن: تعرض به هر کشتی با پرچم پاکستان با استفاده از زور پاسخ می‌دهیم / تهدیدها علیه عربستان غیرقابل قبول است

    تهدید تند پاکستان علیه یمن: تعرض به هر کشتی با پرچم پاکستان با استفاده از زور پاسخ می‌دهیم / تهدیدها علیه عربستان غیرقابل قبول است

  • ممدانی: نتانیاهو جنایتکار جنگی است اما اختیار حقوقی بازداشتش را ندارم / او جایی در نیویورک ندارد و دولت باید او را بازداشت کند

    ممدانی: نتانیاهو جنایتکار جنگی است اما اختیار حقوقی بازداشتش را ندارم / او جایی در نیویورک ندارد و دولت باید او را بازداشت کند

  • توصیه الزیدی به ترامپ درباره ایران

    توصیه الزیدی به ترامپ درباره ایران

  • فعال سیاسی نزدیک به ترامپ: مسلمانی را در آمریکا ممنوع کنید / هیچ مسلمانی نباید حق رسیدن به منصب دولتی داشته‌باشد / ممدانی حامی ایران است

    فعال سیاسی نزدیک به ترامپ: مسلمانی را در آمریکا ممنوع کنید / هیچ مسلمانی نباید حق رسیدن به منصب دولتی داشته‌باشد / ممدانی حامی ایران است