افزایش ۵۶ درصدی هزینه سوخت شرکت‌های هواپیمایی آمریکایی در پی جنگ ایران

افزایش ۵۶ درصدی هزینه سوخت شرکت‌های هواپیمایی آمریکایی در پی جنگ ایران

این اداره روز چهارشنبه اعلام کرد که کل هزینه سوخت توسط شرکت‌های هواپیمایی آمریکا در ماه مارس به ۵.۰۶ میلیارد دلار افزایش یافته است که نسبت به ۳.۲۳ میلیارد دلار در ماه فوریه افزایش چشم‌گیری یافته است.

این رقم همچنین ۳۰.٤ درصد بیشتر از ۳.۸۸ میلیارد دلار ثبت شده در ماه مارس سال ٢۰٢۵ بود.

خطوط هوایی ایالات متحده در ماه مارس ۱.۶۱۵ میلیارد گالن سوخت مصرف کردند که ۱۹.۵ درصد نسبت به ۱.۳۵۲ میلیارد گالن در ماه فوریه و ۰.۴ درصد نسبت به ۱.۶۰۹ میلیارد گالن در سال گذشته افزایش داشته است.

میانگین هزینه سوخت به ازای هر گالن در ماه مارس به ۳.۱۳ دلار رسید که نسبت به ۲.۳۹ دلار در ماه فوریه، ۷۴ سنت یا ۳۰.۹ درصد افزایش داشته است. در مقایسه با مارس ۲۰۲۵، هزینه هر گالن ۷۲ سنت یا ۲۹.۹ درصد افزایش یافته و از ۲.۴۱ دلار به ۲.۴ دلار رسیده است.

این دفتر اعلام کرد که این ارقام هنوز مشمول تعدیل فصلی نشده‌اند و افزود که هزینه‌های سوخت خطوط هوایی ممکن است تحت تأثیر قراردادهای پوشش ریسک قرار گیرد که به خطوط هوایی اجازه می‌دهد تا میزان مواجهه با تغییرات قیمت در آینده را محدود کنند.

این افزایش شدید در حالی رخ داد که صنعت هواپیمایی آمریکا با فشار فزاینده‌ای بابت افزایش قیمت سوخت مواجه شده است.

شرکت هواپیمایی اسپریت، یک شرکت هواپیمایی ارزان‌قیمت آمریکایی، در تاریخ ۲ می اعلام کرد که روند کاهش تدریجی فعالیت‌های خود را آغاز کرده و تمام پروازهای خود را لغو نموده است.

این شرکت اعلام کرد که افزایش شدید قیمت نفت و سایر فشارهای تجاری، چشم‌انداز مالی آن را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار داده است.

دیو دیویس، مدیرعامل شرکت اسپیریت، گفت که این شرکت در ماه مارس با دارندگان اوراق قرضه در مورد طرح تجدید ساختار به توافق رسیده بود که به آن اجازه می‌داد به فعالیت خود ادامه دهد، اما افزایش ناگهانی و مداوم قیمت سوخت، چاره‌ای جز تعطیلی آن باقی نگذاشته است.

وزارت حمل و نقل آمریکا بعداً اقداماتی را هماهنگ با سایر شرکت‌های هواپیمایی برای حمایت از دارندگان بلیط اسپریت و کارمندانی که تحت تأثیر تعطیلی قرار گرفته‌اند، اعلام کرد.

اسکات کربی، مدیرعامل یونایتد ایرلاینز، نیز اعلام کرده که تقاضای قوی برای رزرو بلیت در تابستان امسال به یونایتد اجازه داده است که قیمت بلیت‌ها را در فصل شلوغ سفر ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش دهد.

او در گفت‌وگو با شبکهٔ سی‌ان‌بی‌سی، بخشی از این افزایش را به دوبرابرشدن هزینهٔ سوخت جت از زمان پیش از جنگ در ایران نسبت داد. سوخت، پس از نیروی کار، دومین هزینهٔ بزرگ شرکت‌های هواپیمایی است.

علی‌رغم هزینه‌های بالاتر، یونایتد سود سه‌ماههٔ بالاتری نسبت به مدت مشابه سال قبل گزارش کرد.

کربی گفت که در سه‌ماههٔ اول سال، یونایتد توانسته ۴۰ تا ۵۰ درصد از هزینه‌های افزایش‌یافتهٔ سوخت را جبران کند. او انتظار دارد با توجه به تقاضای قوی برای بلیت‌هایش، بتواند قیمت بلیت‌ها را به اندازه‌ای افزایش دهد که تمام این هزینه‌ها را بعداً در سال جاری پوشش دهد.

«در مقطعی، این موضوع باعث کاهش تقاضا خواهد شد. اما صادقانه بگویم، ما هنوز این را در رزروهای خود ندیده‌ایم. رزروها واقعاً قوی هستند.»

حتی اگر تنگه هرمز برای همیشه و به زودی باز شود، هفته‌ها طول می‌کشد تا نفت و سوخت جتی که به دلیل بسته‌بودن این آبراه معطل مانده‌اند، به مشتریان در اروپا و آسیا برسند. ناگفته نماند که راه‌اندازی دوبارهٔ تولید نفت و سوخت جت که به دلیل جنگ متوقف شده نیز زمان‌بر خواهد بود.

افزایش قیمت سوخت می‌تواند برای خطوط هوایی که از قبل با مشکل مواجه هستند، فاجعه‌بار باشد.

دو میلیون صندلی هواپیما از برنامه‌های پروازی این ماه حذف شده است، زیرا خطوط هوایی به دلیل افزایش شدید قیمت سوخت جت در بحبوحه درگیری‌های خاورمیانه، برنامه‌های خود را تغییر داده‌اند.

طبق داده‌های شرکت تحلیل هوانوردی سیریوم، حدود ۱۳۰۰۰ پرواز کمتر در ماه می در سراسر جهان انجام خواهد شد.

اگرچه این رقم کمتر از ۲ درصد از ظرفیت هوانوردی جهانی را نشان می‌دهد، اما این در حالی است که نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه اختلال در عرضه سوخت جت برای طولانی‌مدت می‌تواند باعث لغو پروازهای بیشتر در تابستان شود.

رئیس انجمن بین‌المللی حمل و نقل هوایی (یاتا) اخیراً هشدار داده که بحران فعلی سوخت جت که در پی جنگ آمریکا علیه ایران ایجاد شده است، هنوز به مقیاس همه‌گیری کووید-۱۹ نرسیده است، اما کمبود آن در اوج دوره تابستان در نیمکره شمالی نگران‌کننده است.

ویلی والش به خبرگزاری رویترز گفت که تقاضا در سراسر جهان همچنان قوی است، اما کمبود سوخت جت می‌تواند ابتدا آسیا، سپس اروپا، آفریقا و آمریکای لاتین را تحت تأثیر قرار دهد.

«هیچ راهی وجود ندارد که خطوط هوایی بتوانند افزایش عظیم هزینه‌ها را تحمل کنند، [این افزایش] باید به مصرف‌کنندگان منتقل شود… [این] سهمیه‌بندی سوخت در آسیا و اروپا می‌تواند منجر به لغو برخی پروازها شود.»

با این حال، والش گفت که انتظار دارد سفرها ادامه یابد، برخلاف دوران اوج همه‌گیری کووید که سفرهای هوایی عملاً متوقف شدند.

پیش از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، صنعت هواپیمایی جهانی سود بی‌سابقه ۴۱ میلیارد دلاری را برای سال ۲۰۲۶ پیش‌بینی کرده بود. اما با دو برابرشدن قیمت سوخت جت، شرکت‌های هواپیمایی تحت فشار هستند و برای مقابله با این وضعیت تقلا می‌کنند.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی، تصویری هشداردهنده از پیامدهای جهانی آنچه که او «بزرگترین بحران انرژی که تاکنون با آن مواجه بوده‌ایم» نامید، ترسیم کرد که ناشی از کاهش صادرات نفت، گاز و سایر منابع حیاتی از طریق تنگه هرمز است.

او به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: در گذشته گروهی به نام «تنگناهای وخیم» وجود داشت. اکنون درگیر تنگنایی وخیم هستیم و پیامدهای عمده‌ای برای اقتصاد جهانی خواهد داشت. و هر چه بیشتر طول بکشد، برای رشد اقتصادی و تورم در سراسر جهان بدتر خواهد شد.

این اقتصاددان و متخصص انرژی اهل ترکیه که از سال ۲۰۱۵ ریاست آژانس بین‌المللی انرژی را بر عهده داشته است، گفت: درد اقتصادی به طور یکنواخت احساس نخواهد شد و کشورهایی که بیشترین آسیب را خواهند دید، آن‌هایی نخواهند بود که صدایشان زیاد شنیده می‌شود. این کشورها عمدتاً کشورهای در حال توسعه خواهند بود. کشورهای فقیرتر در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین.

وی افزود، اما بدون حل و فصل جنگ ایران که باعث بازگشایی دائم تنگه هرمز شود، «همه آسیب خواهند دید».

بیرول گفت: بعضی کشورها ممکن است ثروت‌مندتر از بقیه باشند. بعضی کشورها ممکن است انرژی بیشتری نسبت به بقیه داشته باشند، اما هیچ کشوری، مطلقاً هیچ کشوری از این بحران مصون نیست.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.